(+381) 63 831-68-54 info@karlovackivinogradi.org

Fauna sisara

Svakako najznačajniji stanovnik ovog područja je Vojvođansko slepo kuče (Nannospalax (leucodon) montanosyrmiensis).

Vojvođansko slepo kuče ima samo dve postojeće populacije (kod Kelebije i potez Stražilovo-Čortanovci), koje su jedna od druge udaljene 150 km. Procenjuje se da je ukupna nastanjena površina manja od 10 km², a ukupan broj jedinki je manji od 300.

Naše područje nastanjuju strogo zaštićene divlje vrste sisara:

Divlja mačka (Felis silvestris)

Hermelin (Mustela erminea)

Stepski tvor (Mustela eversmanii)

Slepo kuče (Complex Nannospalax leucodon)

 i 15 vrsta slepih miševa

Za zaštitu i očuvanje diverziteta faune sisara ključno je povezivanje zaštićenih područja, kako bi se obezbedilo nesmetano kretanje jedinki i protok gena.

Zbog gusto raspoređenih naseljenih mesta oko Fruške gore, povezivanje je jedino moguće na potezu između Sremskih Karlovaca i Čortanovaca, kuda vodi I najkraća trasa. Na ovom području povezivanja određeni su Lokalni ekološki koridori „Lipovački potok“ i „Matej“, kao i staništa ekološke mreže „Kurjakovac“ (Kod staništa SKA03) i „Banstol“ (Kod staništa SKA04) (Mapa ekološke mreže 2021). Ovo područje povezivanja već je pod pritiskom usled uticaja državnog puta IIA reda – broj 100 (Horgoš – Beograd), pruge Beograd – Novi Sad, naftnog terminala Naftachem i ubrzane urbanizacije. Svako dodatno opterećenje trajno bi ugrozilo povezivanje ovih ekološki značajnih područja.

(A. Čonti)

Udruženje Karlovački vinogradi

Real estate agent icon white 07

Kontakt telefon

(+381) 63 831-68-54

Real estate agent icon white 21

Adresa

Kalemarska 51,
21205 Sremski Karlovci

Sva prava zadržana © 2024 | Politika privatnosti