(+381) 63 831-68-54 info@karlovackivinogradi.org

Na blagom oktobarskom suncu, protekle subote, razgovarali smo o kulturnim vrednostima Karlovačkih vinograda,, važnosti očuvanja lokalnog živog nasleđa i zdrave životne sredine, te mogućnostima za razvoju eko turizma, ekološke i regenerativne polјoprivrede, koji su sa tim povezani.

Panel diskusija „Karlovački vinogradi – kulturni predeo izuzetnih vrednosti“ treći je razgovor u nizu koji je naše Udruženje organizovalo u okviru projekta „Quo vadis komšija“.

Želјa nam je bila da otvorimo prostor za korisnu i plodonosnu diskusiju, kako bi podržali i motivisali komšije, male proizvođače i privrednike i lokalnu zajednicu u Karlovačkim vinogradima, Sremskim Karlovcima i šire, da se što bolјe upoznaju i povežu kroz modele koje zastupamo.

Panel diskusije koje organizujemo su, osim na komšije i lokalnu zajednicu, usmerene i na opštinsku samoupravu i lokalne institucije, kako bi direktno doprineli održivom ekonomskom razvoju Sremskih Karlovaca.

Panel je ispred Udruženja Karlovački vinogradi moderirao Vladimir Miletić, direktor Polјoprivredne zadruge AlmaRosa, koji istakao značaj simbioze biodiverziteta i kulturnih vrednosti i specifičnosti predela Karlovačkih vinograda.

Veoma inspirativno i značajno izlaganje o korisnosti od ekosistemskih usluga za lokalne zajednice imala je Radica Zurovac, politikološkinja po vokaciji, koja je takođe govorila i o inovacijama u održivom razvoju kroz živo nasleđe.

Potencijale organskog povezivanja i definisanja jedinstvenih turističkih proizvoda Sremskih Karlovaca i kulturnog predela Karlovačkih vinograda. predstavila je Jasmina Belјan Iskrin, direktorka Turistička organizacija Sremski Karlovci

Mladen Tomašević, konsultant u vinskom turizmu, govorio je o prepoznavanju vrednosti i upotrebi karakteristika kulturnog predela Karlovačkih vinograda i Sremskih Karlovaca. Prema njegovom svedočenju, za to su nam potrebni čitači priča, koji umeju da prepoznaju lepote i vrednosti predela u trenutku kada se događaju.

Panel diskusija je održana u Karlovačkim vinogradima, Seosko domaćinstvo Krivac. Hvala Ivani i ekipi na lјubaznosti i gostoprimstvu.

*

Panel diskusija je deo projekta Udruženja Karlovački vinogradi “Quo vadis komšija“, u kojem se bavimo javnim zagovaranjem za razvoj i unapređenje kapaciteta lokalne zajednice, kao klјučnog strateškog opredelјenja opštine.

Projekat “Quo vadis komšija“ se realizuje u okviru programa podrške javnom zagovaranju “Istraži-Osnaži” koji finansira Vlada Ujedinjenog Kralјevstva, a sprovodi Trag fondacija.