(+381) 63 831-68-54 info@karlovackivinogradi.org
Održiva poljoprivreda ima mogućosti da postane ključni element u zaštiti životne sredine i očuvanju biodiverziteta.
Usled ekspanzije, pritiska i sve veće potrage za novim poljoprivrednim površinama na globalnom nivvou, smatramo da bi održiva poljoprivreda mogla da bude most koji čini neophodnu ravnotežu.
Sa jedne strane je potrebno obezbediti osnovna dobra, hranu i vino u lokalnoj zajednici kroz ekosistemske usluge. Istivremeno, neophodno je i održivo upravljati sve oskudnijim prirodnim resursima, vodom i zemljištem, zaštititi biodiverzitet i životnu sredinu.
Udruženje Karlovački vinogradi započelo je projekat koji se tiče svih ovih navedenih tema: „Održiva poljoprivreda za životnu sredinu i zajednicu“
Jedna od ključnih prednosti održive poljoprivrede je sposobnost da se prilagodi lokalnim ekološkim uslovima i tradicionalnim metodama uzgoja, što omogućava očuvanje zemljišta i vode, kao i zaštitu divljih životinjskih vrsta i biljaka.
Održiva poljoprivreda nije samo način proizvodnje hrane, već je to celoviti pristup koji promoviše ekološku ravnotežu i ekonomsku održivost lokalne zajednice.
Projekat „Održiva poljoprivreda za životnu sredinu i zajednicu“ realizuje se uz podršku Beogradske otvorene škole, u okviru programa „EU resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji finansira EU u Srbiji.
#euzatebe #euresurscentar #beogradskaotvorenaškola