(+381) 63 831-68-54 info@karlovackivinogradi.org

Na srednjem Mateju u Karlovačkim vinogradima, na mestu odakle se pruža veličanstven pogled na vinograde, brežulјke, na našu Toskanu, na Dunav, ove lepe junske subote upriličili smo razgovor o mogućoj budućnosti ovog predela, na panel diskusiji: Preduslovi i potencijali Karlovačkih vinograda za unapređenje vinogradarstva, voćarstva i pčelarstva i razvoj eko turizma u okviru projekta „Quo vadis komšija“.

Razgovarali smo o mogućnostima Karlovačkih vinograda u duhu razvoja organskog vinogradarstva i nasušne potrebe očuvanja životne sredine, bez koje smo izgublјeni.

Hvala, Dr Predrag Božović, Polјoprivredni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, Miloš Marković, Biovin konsalting Irig, Branislav Anđelić, Vinarija Plavinci, Mirko Veselinović, vinar i ugostitelј (Gostiona Kod Cetiri Lava), Sremski Karlovci, na učešću u panel diskusiji na temu: Preduslovi i potencijali Karlovačkih vinograda za unapređenje vinogradarstva i razvoj kulturnog i eko turizma.

*

Neko će možda reći da je ovo što radimo i za šta se zalažemo čista utopija, ali mi smo uvereni da uz zajedničko zalalganje i podršku svih relevantnih aktera, institucija, opštine, komšija, sugrađana, predeo Karlovačkih vinograda može da ostvari svoje pune prirodne i ekonomske potencijale.

Takođe verujemo da će prijatelјi Karlovačkih vinograda u još većem broju doći na naša sledeća okuplјanja. Razgovaraćemo još o bogatoj kulturnoj i istorijskoj baštini, kao i o mapiranju i smeštanju ovog našeg mikrolokaliteta na obali Dunava, ambijentalne celine Karlovačkih vinograda, na turističku mapu Vojvodine, Srbije, Evrope… gde i pripada.

Zahvalnost na lepim fotogafijama dugujemo Milici Mojićević.

Projekat „Quo vadis komšija?“ se realizuje u okviru programa podrške javnom zagovaranju „Istraži – Osnaži“ koji finansira Vlada Ujedinjenog Kralјevstva, a sprovodi Trag fondacija.