(+381) 63 831-68-54 info@karlovackivinogradi.org
Verujući da možemo doprineti bolјitku Sremskih Karlovaca i da nas divota i vrednosti Karlovačkih vinograda čine odgovornima prema životnoj sredini pokrenuli smo dugoročni projekat: ”Sremski Karlovci, grad bez kesa”, sa prvom fazom realizacije projekta pod nazivom: ”Sačuvajmo prirodu za nova pokolenja”.

Projekat je ostvaren pod pokrovitelјstvom Opštine Sremski Karlovci uz podršku vaspitača i mališana predškolskih ustanova: ”Radosno detinjstvo – Kockica” i vrtića ”Winnie the Pooh”, kojima ovom prilikom zahvalјujemo na poverenju i uspešnoj saradnji. Cilј ovog projekta je podizanje svesti i ekološko opismenjavanje pojedinca kao osnovne jedinice društva i zajednice.

Naš aktivni tim čine komšije, dugogodišnji saradnici, povezani suživotom kao i zajedničkim idejama i delanjem u pravcu života kakav zamišlјamo da treba da bude.

Sobzirom da je plan realizacije zamišlјen dugoročno u više faza, sam početak naše priče posvećen je najmlađim predstavnicima društva, deci uzrasta 4-7 godina. Osmišlјena je interaktivna predstava: ”Piknik s’ Pipi i Brzometlicom Čistić”, sa živopisnim likovima, kostimima i scenografijom koji su problem neodgovornog ponašanja prema otpadu i plastici sveli na igru i događaj vredan pamćenja, uobličivši ga u pouku.

Vrlo smo ponosni na reakcije koje su pokazali najmlađi kao i volјu da se unapredi i ulepša okoliš našeg volјenog grada. Takođe za cilј ovog projekta jeste unapređenje i promocija ekološkog lica grada i potencijala Sremskih Karlovaca.

Zaplovili smo u avanturu sa Pipi i Brzometlicom Čistić i pozvali drugare iz vrtića na zajednički piknik. Dvorska bašta ugostila nas je pod plaštom duglazija na sveže pokošenom tepihu. Bio bi to sasvim običan dan da nestašni vetar nije podigao smeće sa ulica i isporučio na naš dogovoreni susret, učinivši neobičan zaplet.

Najmlađi građani Sremskih Karlovaca bez oklevanja prionuli su na razvrstavanje otpada i rešavanje naruživanja prirode. Imajući priliku da vide i nauče kako se ispravno razvrstava otpad i mogućnost koju dalјe pruža reciklaža.

Priču smo zaokružili simboličnom sadnjom čuvarkuća u reciklirane posude koje su deca sa velikom radošću ponela svojim domovima.

Oni su naša budućnost i jedina nada za bolјi svet!

Veliko hvala deci i prirodi…