(+381) 63 831-68-54 info@karlovackivinogradi.org

Tradicija

’’Karlovačko vinogorje je najmanje čitav milenijum jedno od dva najcenjenija srednjeevropska vinogorja, a svakako najpoznatije i širom sveta najbolje ocenjeno srpsko vinogorje, iako se tada još nije nalazilo u srpskoj državi. Taj prirodan dar se ne sme izgubiti.’’

…’’Poslednjih desetak godina svedoci smo proširivanju zasada, sađenju novih visoko kvalitetnih sorti i povratku na kvalitetne lokalne sorte. Karlovačka vina dobijaju sve veća priznanja na svetskoj sceni. Takav nagli i veliki uspon, koji je jedna od važnih faza u tradiciji dugoj preko dva milenijuma, ne bi smeo da bude zaustavljen trajnim uništavanjem prirode i ekološkog sistema na, za vinogradarstvo, najboljim položajima.’’, napisao je dr Aleksandar Fotić.

Naselje Karlovački vinogradi imaju specifičan razvojni potencijal u oblasti voćarstva, vinogradarstva, pčelarstva i uzgoju lekovitog bilja.

Ta specifičnost ogleda se u optimalnoj nadmorskoj visini za voćarsko-vinogradarstvu proizvodnju, idelanoj insolaciji dunavskog ‘’ogledala’’, koje daje značajnoj osunčanosti celog predela, a prednost predstavlja i geografski položaj, odnosno blizina Novog Sada i Beograda, kao značajnih privredih i ekonomskih centara, i dobra saobraćajna povezanost.

Upravo su ove dve poljoprivredne grane, voćarstvo i vinogradarstvo, za sebe vezale još jednu magičnu delatnost – pčelarstvo. Brojne biljne kulture, značajno su pogodovale za boravak jedne od najvrednijih životinjskih vrsta – kraljici pčeli, koja se danas nažalost ubraja i među najugroženije.

Opština Sremski Karlovci, ne samo da je poznata po dugoj tradiciji u voćarstvu, vinogradarstvu i pčelarstvu, već na tome zasniva i svoj turistički razvoj.

Upravo su ove karakteristike predela, vekovima privlačile ljude i da svoje kulturno stvaralaštvo vežu za Sremske Karlovce i njenu okolinu.

Udruženje Karlovački vinogradi

Real estate agent icon white 07

Kontakt telefon

(+381) 63 831-68-54

Real estate agent icon white 21

Adresa

Kalemarska 51,
21205 Sremski Karlovci

Sva prava zadržana © 2024 | Politika privatnosti