(+381) 63 831-68-54 info@karlovackivinogradi.org

Započeli smo još jednu inicijativu, odškrinuli smo još jedna vrata sa namerom da istaknemo, promovišemo i podržimo prirodne odlike i vrednosti Sremskih Karlovaca i Karlovačkih vinograda.

Tokom prestupne 2024, realizujemo projekat „U skladu sa prirodom, u saradnji sa lokalnom zajednicom“. Nastavljamo sa procesima javnog zagovaranja da opština prepozna i stavi u plan razvoja održivu poljoprivredu i ekoturizam. Uvereni smo da ove dve delatnosti mogu na najbolji način da povežu lokalnu zajednicu i zaštitu životne sredine.

Želimo da otvorimo diskusiju o tome kako agroekologija, organsko vinogradarstvo, održive prakse u turizmu, mogu direktno da doprinesu očuvanju biodiverziteta, kao i ekonomskom osnaživanju lokalne zajednice.

Naše udruženje se ugleda na primere dobre prakse. Razgovaraćemo sa strukom i naukom, a želimo pre svega da čujemo iskustva iz vinograda i Sremskih Karlovaca. Dobrodošli ste.

Takođe, smatramo da postoji šansa i da ekonomija i zaštita životne sredine mogu da idu zajedno, ruku pod ruku. Ali i da podupru jedna drugu. Vinogradarstvo ima veliki potencijal da očuva i unapredi ekološku svest zajednice.

Sremski Karlovci se nalaze u neposrednoj blizini Dunava, Nacionalnog parka Fruška gora, kao i u zoni uticaja, okrilju Specijalnog rezervata prirode Koviljsko–Petrovaradinski rit. Povezanost čoveka, ekonomije i životne sredine, koja na ovim prostorima obitava vekovima, okvir je za ovu našu priču. Jer strpljenje dobro gradi.

Projekat “U skladu sa prirodom, u saradnji sa lokalnom zajednicom” je deo programa „Bezbedna priroda i klima“, koji realizuje WWF Adria-Srbija i finansira Evropska unija EU u Srbiji #EuzaTebe #WWFAdria

Пост scaled